Laminaatvloer onderhouden

Een laminaatvloer dient regelmatig te worden gereinigd. Op deze manier blijft de laminaatvloer een mooie uitstraling hebben en worden krassen voorkomen. Het reinigen van een laminaatvloer is niet moeilijk, maar dient wel met de juiste producten gereinigd te worden om zo geen strepen of vlekken te krijgen. Agressieve of verkeerde schoonmaakmiddelen kunnen strepen en vlekken achterlaten of zelf de laminaatvloer beschadigen. Lees verder op deze pagina voor meer tips. 

Laminaat stofzuigen

Is uw laminaatvloer vervuild, dan is het eerste wat u het beste kan doen het losse vuil zoals stof en zand verwijderen. Dit vuil is meestal naar binnen gelopen onder uw schoenen of is naar binnen gewaaid. Indien u direct begint met het dweilen van uw laminaatvloer verplaats u alleen maar het vuil. Daarom is het zeer verstandig om eerst de laminaatvloer te stofzuigen. Er zijn voor laminaatvloeren speciale opzetborstels verkrijgbaar. Deze opzetborstels hebben langere en zachtere haren dan een standaard ‘combiborstel’ die bij een stofzuiger geleverd wordt. Door de langere en zachtere haren zorgt de zuigmond ervoor dat tijdens het stofzuigen van het laminaat er meer lucht tussen de laminaatvloer en de zuigmond ontstaat. De zuigmond kan zich op deze manier niet vacuüm zuigen. Zo laat u geen krassen achter tijdens het stofzuigen. Wanneer u ook zachte vloerbedekking in uw huis heeft, zoals tapijt, dan is het begrijpelijk dat u niet elke keer uw zuigmond wilt wisselen. In dit geval is een combinatieborstel praktischer. Wanneer u uw laminaatvloer stofzuigt met een combinatieborstel kijk dan of u de zuigkracht van uw stofzuiger kunt aanpassen om het vacuüm zuigen te voorkomen. Vergeet ook niet om regelmatig te controleren of de borstelkop schoon is, zodat er geen zand of andere harde voorwerpen blijven zitten in de borstel die de vloer kunnen beschadigen.

 

Vlekken verwijderen van laminaat

Een glas drinken dat om valt, een huisdier dat een ongelukje heeft gehad. Een ongelukje is zo gebeurd. Deze vlekken zijn makkelijk te verwijderen met een doek of spons als de vlek nog vers is. Laat u deze opdrogen, dan wordt het al een stuk lastiger. Neem daarom altijd direct te vloeistof op. Niet alleen zijn deze vlekken makkelijker te verwijderen het zorgt er ook voor dat de vloeistof geen kans maakt om in de laminaatvloer te dringen. Langdurig vocht op de laminaatvloer kan namelijk de beschermlaag van het laminaat beschadigen. Een zeer makkelijk hulpmiddel voor het direct verwijderen is de Quick Step Spray Kit. Deze is ontwikkeld om snel en makkelijk vlekken te verwijderen. Met de meegeleverde sprayfles is het eenvoudig om op de vlek te sprayen en te verwijderen.

 

Laminaat dweilen

Laminaat kunt u makkelijk vochtig reinigen/ dweilen. Laminaat vochtig reinigen is dus niet nat reinigen. Laminaat dat tegenwoordig wordt aangeschaft kan best tegen een stootje en er zijn zelf laminaatsoorten die water bestendig zijn. Indien er te lang water op het laminaat staat zal dit in de voegen trekken. Na verloop van tijd gaat de laminaatvloer bij de naden omhoog staan. Zorg daarom ervoor dat u bij het ‘nat’ reinigen van de laminaatvloer deze zo droog mogelijk achterlaat. Doet u dit niet dan zal het zojuist losgemaakte vuil weer opdrogen op de laminaatvloer en bestaat er kans dat het water in de laminaatvloer trekt.

Gebruik bij het laminaat reinigen geen ‘huis tuin en keuken’ schoonmaakmiddelen. Laat deze ‘wondermiddelen’ voor wat ze zijn. Er gaan op internet vele verhalen rond over middeltjes die prima werken, maar wat het effect op de langer termijn is wordt er nooit bij verteld. Gebruik voor het normale onderhoud een laminaat reiniger. Voor een sterk vervuilde laminaatvloer kunt u het beste een intensief reiniger voor laminaat  gebruiken. Met deze laminaat reinigers kunt u makkelijk en eenvoudig het laminaat reinigen en heeft u een streeploos resultaat. Daarnaast wordt uw laminaatvloer niet aangetast. Zo blijft u langdurig genieten van uw mooie laminaatvloer.