Menu
0
Zeer ruime voorraad
Klantenservice 7 dagen per week
Klanten beoordelen ons met een 9,5
Geleverd tot aan de deur
15Sep2018
Wat is laminaat precies

Wat is laminaat precies

Door: Peter Hoogduijn Reacties: 0

Laminaat ….. Iedereen kent het maar wat is laminaat nou eigenlijk?

 

Eerst even een stukje laminaat geschiedenis. 

 

Laminaatvloeren bestaan al sinds de jaren 70. De laminaatvloer is uitgevonden door een Zweeds bedrijf en werd als goedkoop alternatief gezien voor parket. De productie van de laminaatvloeren startte pas in 1980 maar stond nog in de kinderschoenen en was nog niet zo duurzaam als nu. Door de vochtgevoeligheid kon het laminaat slecht tegen dweilen of in vochtige ruimtes en, was in die tijd ook niet makkelijk zelf te installeren.

De echte opmars van laminaat kwam, toen in 1996 het kliklaminaat werd geïntroduceerd. Door deze uitvinding werd het voor elke handige doe-het-zelver eenvoudig om een laminaatvloer te leggen. Vóór deze periode was het toch wat meer voor de parketteur/ vakman om deze vloeren te leggen omdat je moest verlijmen en klemmen.

Ondertussen werd de kwaliteit van laminaat ook steeds beter en werden de designs steeds realistischer. Zo kwam eind jaren 90 de V-groef erbij. Deze kon je alleen aan de lange zijde hebben of zelf een v-groef rondom. Door deze combinaties en ook het makkelijke onderhoud van het laminaat, want ondertussen konden de vloeren ook veel beter tegen vochtig reinigen, zorgden ervoor dat het laminaat in opmars kwam.

 

Maar hoe is een laminaatvloer nou opgebouwd?

 

De meeste laminaatvloeren zijn opgebouwd uit 4 lagen.

Als we van boven naar onder kijken is het als volgt:

1: de bovenste laag is de beschermlaag

Deze laag is een transparante papierlaag welke bewerkt is met melaminehars. Deze hars zorgt ervoor dat de papierlaag waterbestendig en zeer hard wordt. Hierdoor kan vocht zich moeilijk in de onderliggende lagen binnendringen en zorgt deze laag ook gelijk voor een barrière tegen de UV stralen. Zo wordt verkleuring voorkomen.

Bij de wat luxere laminaat vloeren wordt in deze laag ook de voelbare structuur toegepast, ook wel registered-embossed genaamd. Door deze behandeling voel je ook de structuur welke in de plank is uitgebeeld. Wat mij direct brengt op de 2e laag.

 

2: de decorlaag

Deze laag is niks anders dan een foto. Een Foto??? Ja idd een foto. Er worden grote prints gemaakt van een hout of tegel structuur en wordt door middel van hoge druk aan de eerste laag geperst. Wat je dus ziet is een foto van een plank, plavuis of een steen.

Op deze manier zijn ook allerlei andere uitingen mogelijk. Zo zijn er ook fabrikanten welke ipv hout of steen design een print hebben van grindstenen of gewoon een effen kleur. En nu hoor ik je denken…. Kan ik dan ook mijn favoriete vakantiefoto’s laten printen?….. Ja dat kan gewoon. Echter zijn meestal de minimale bestel volumes een aantal duizenden vierkante meters. En of nou heel veel mensen zit te wachten op jouw vakantiefoto’s op de vloer???

 

3: de basis laag

Hier komt de stevigheid van de laminaatvloer vandaan. Het gaat hier om een HDF laag (High Density Fibreboard) HDF is de grote broer van MDF. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van MDF….. dit staat voor Medium Density Fibreboard. HDF platen zijn houtvezels welke onder zeer hoge druk worden geperst. De dichtheid van HDF bedraagt maar liefst tussen de 700 en 800 kg per m³. Dit maakt het een zeer sterke en betaalbare basis laag.

 

4: de onderlaag

De onderste laag van de laminaatplank lijkt veel op de eerste laag. Dit is ook een papierlaag welke bewerkt is met melaminehars. Dit heeft 2 redenen. Ten eerste om het eventuele ligt optrekkende vocht/ condens te kunnen weren maar ook om de stabiliteit van de laminaatvloer te garanderen. Omdat de bovenste en de onderste laag gelijk zijn zullen de bewegingen in de plank in balans zijn en het kromtrekken minimaliseren. Ondanks dat de laag vocht werend is, is deze zeker niet geschikt om zonder dampfolie op vochtige ondergronden te plaatsen. Voor zulke situatie dien je altijd een ondervloer met dampfolie te gebruiken of een losse dampfolie.

 

Dus conclusie…..

Bestaat een laminaatvloer uit 4 lagen??? Het antwoord is nee. Meestal is dit wel zo en dit is wel de basis maar, er bestaan sommige laminaatvloeren met meer lagen. Zo zijn er ook vloeren waar een antistatisch laag is toegevoegd of direct met een ondervloer wordt geleverd. Echter kan je er vanuit gaan dat de meeste vloeren zijn opgebouwd uit 4 lagen. 

 

Heb je vragen of wil je nog meer informatie. Stuur een berichtje of kijk op Vloerenvisie.nl voor inspiratie. Of like en volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en trends.

 

 

 

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.